fbpx

Tudatos táplálkozás

Ne rohanj és ne emészd magad, csak látogatóba jöttél ide, ezért állj meg, és érezd a virágok illatát!

Walter Hagen

1.  Adj időt magadnak!

Ebben a rohanó világban nem jut idő a rendszeres táplálkozásra, de egy kiadós nyugodt pihenésre sem. Az éltvitelünk befolyásolja az egészségünket, a negatív életmód negatív következményekkel járhat. Ezért teremts rendszert a mindennapjaidban, akár étkezésről, akár munkáról van szó. Figyelj önmagadra is, legyen néha „én idő”. 

2. Rendszeresség

Egyik legfontosabb dolog a rendszeres táplálkozás.

Az emberi szervezetnek is szüksége van bizonyos szabályokra, egy rendszerre, amelyre beállíthatja működését, például a szénhidrát,- zsíranyagcserét. Ha a táplálkozás rendszertelen, akkor felborulhat a szervezet működése, így az emésztés is.

Épp ezért törekedjünk arra, hogy a főétkezések a reggeli az ebéd és a vacsora, legyen mindig nagyjából azonos időpontokban. Reggeli 7-8 óra között, ebéd 12-13 között vacsora 18 óráig bezárólag ajánlott.

Ha úgy érzed túl sok idő telik el reggeli és ebéd, vagy ebéd és vacsora között akkor tízóraira, uzsonnára gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszthatsz változatos formában elkészítve.

3. Reggelizz!

A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk. Segíti a koncentrálóképességet, fokozza a teljesítményt a délelőtti órákban akár fizikai akár szellemi munkáról is legyen szó.  Ha reggelizünk, akkor sokkal könnyebb ellenőrzés alatt tartani a nap további részében elfogyasztani kívánt étel mennyiségét. Reggelire célszerű teljes kiőrlésű gabonaféléket, natúr vagy növényi tejtermékeket, gyümölcsöket, és zöldségeket fogyasztani.

4. Ne kapkodj!

Próbálj meg lassan, zavartalan körülmények között enni, szánj időt a minőségi étkezésre. Nehéz ebben a kapkodó világban napközben leülni nyugodtan étkezni. Pedig ha így teszünk, sokat tehetünk egészségünkért, hiszen akkor hagyunk elég időt az agyunknak, hogy érzékelje, hogy jól laktunk. A szükséges kalória akár ötszörösét is képesek vagyunk elfogyasztani ellenkező esetben, amely így metabolikus szindróma kialakulását is okozhatja.

A nyugodt evéshez tudatosság kell, mint ahogyan a minőségi ételek választásához is a mennyiségi helyett.  A ráérősen elfogyasztott étel segíti, hogy mi is nyugodtabbak legyünk, ami a mai stresszes világban fontos tényező. Töltsünk együtt minőségi időt este egy finom vacsora mellett, ahol a nap eseményeit is meg tudjuk beszélni.

+1 Igyál megfelelő mennyiségű vizet!

Talán már közhelynek hangzik, hogy igyunk igyunk, igyunk… J ! Mégis muszáj megjegyezni, ha az egészséges életmód kialakítása vagy fenntartása a cél. Elégtelen folyadékfelvétel esetén a vízháztartásunk felborulhat, csökkenhet a szellemi teljesítőképesség, és az elfogyasztott élelmirostok sem tudják a telítő- szuperképességüket kifejteni.  Ezért mindig legyen mellettünk egy folyadékkal teli üveg!