fbpx

Mikrobiom – avagy a szervezetünk védekező pajzsa

Laktobacillus, Bifidobakterium. Ismerősen csengnek ezek a szavak, ugye? És ha hiszitek, ha nem, ezekkel a fura elnevezésű bacikkal élünk együtt. Talán ha úgy mondom, hogy bélflóra mindenkinek egyértelmű. A bélflórát tehát különböző baktériumok és gombák alkotják, amelyek száma több tízszerese a saját sejtjeink számának, és ha az összes bélbaktériumunkat összegyűjtenénk és lemérnénk nagyjából 1 kg-ot nyomna.

Nagyon sokat hallani manapság, az egészséges bélflóra fenntartásának fontosságáról. De nézzük miért is kell ezzel foglalkoznunk!

Az egészséges bélflóra védelmet nyújt a kórokozókkal szemben, csökkenti szaporodásukat, elősegíti az immunrendszer normál működését, a K és B-vitaminok termelését. Ez a fajta immunitás azonban fokozatosan alakul ki a születést követően. A csecsemőkori bélflóra nélkülözhetetlen a szerzett immunitás kialakulásához.  A bélflóránk állapota függ az életmódunktól, genetikai háttértől, változhat különböző betegségek és gyógyszerek hatására. A bélflóránk sokszínűségét mutatja, hogy míg a genetikai állományunk 99,99%-ban megegyezik, ugyanez a mikrobiomunkról nem mondható el.

A bélflóra felborulása különböző betegségek elfordulását idézheti elő, mint például: felszívódási zavarok, ételintoleranciák és allergiák, kialakulhatnak bőrtünetek, gyulladásos folyamatok.

A nyugati táplálkozás magas kalória, finomított szénhidrátok, magas telített zsír,- és cukorfogyasztás gyorséttermi étkezés bélflóra romboló hatással bír.

Nem csupán a táplálkozásunkkal, hanem olyan hétköznapi tényezőkkel is befolyásolhatjuk a mikrobiomunk állapotát, mint a stressz. Ne stresszeljünk! Könnyű ezt mondani, igaz? Sajnos a szorongás a túlzott stressz is kihathat a bélflóránk állapotára, mégpedig azt a negatív irányba tolja el. Ilyenkor nem csak emésztési panaszok jelentkeznek, hanem különböző kórokozók is aktiválódhatnak különféle megbetegedéseket okozva ezzel.