fbpx

Találós kérdés: Mi az, aminek formája változatos, belül narancssárga is lehet és egy óriási vitaminbomba?

(Hát a sütőtök!)

A sütőtökről talán mindenkinek az ősz, valamint a mostanra már divattá vált tökfaragás és a halloween jut az az eszébe. Én nagyon szeretem az őszt. Megvan a maga kellemes, kicsit romantikus hangulata, szép színes erdők, kicsit hűvösebb, pokrócos teázós esték (bár a mostani nyár sokáig elhúzódott és most úgy érzem nyakunkon a tél is). Az ősz érzetéhez számomra kapcsolódik még a sült tök illata is. Kiskoromban édesapám nagyon sokszor készített sült tököt uzsonnára vagy desszert gyanánt, és amit én a mai napig nagyon szeretek a sütőtökös-mákos házirétest – pláne ha az a kemencében sült, az ám az igazi!

De miért is jó ez az aranyszínű vitaminbomba? 

A sütőtök nagyon magas vitamin és ásványi anyagtartalommal rendelkezik. Zsírtartalma elenyésző, viszont annál magasabb az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E- vitamin és folsav tartalma. Magas ásványi anyagtartalommal – főleg kálium, magnézium, foszfor, réz, mangán, vas – rendelkezik. Minél sötétebb színű a tökhús, annál több antioxidánst tartalmaz, mely létfontosságú elem, hiszen védi a szervezetünket a szabadgyökökkel szemben.
Ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszerünket, energizál, elősegíti a normális vérnyomás, a fogak, és a csontok erősségének fenntartását. A sütőtök magja magas cinktartalommal rendelkezik, amely hozzájárul számos előnyös folyamathoz, mint például erősíti az ízek, illatok érzékelését, elősegíti a nyugodtabb alvást, növeli a szem, bőr egészségét, és az inzulin szabályozásában is van szerepe. A tökmag fontos a férfiak egészségének megőrzéséhez, hiszen a magból készített olaj hozzájárul a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezeléséhez. A nőknél a menopauzás tüneteket (pl. hőhullámok, izzadás) csökkentheti fitoösztrogén tartalmának köszönhetően.
Könnyű emészthetősége miatt csecsemőknél a hozzátáplálás időszakában kiváló lehet anyatejjel, burgonyával lazítva, valamint almával, esetleg körtével kombinálva. 

Az értékes tápanyagai miatt egyétek minél változatosabb formában elkészítve, írok is nektek néhány tippet!

1) Sült sütőtök: A felkockázott sütőtököt ízlés szerint fahéjjal meghintjük és előmelegített sütőben készre sütjük.
2) Krémleves: Az előbb elkészített sült sütőtököt turmixoljuk és tovább ízesíthetjük gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel, szegfűborssal, koriandermaggal, de akár kurkumát és curryt is tehetünk bele. Ezt a változatot természetesen főtt tökből is elkészíthetjük.
3) Almával, répával, körtével, céklával nyersen összeturmixolva, szükség szerint vízzel hígítva kellemes, vitamindús őszi üdítőt készíthetünk.
4) Felhasználhatjuk köretként különböző zöld növényekkel ízesítve (kakukkfű, bazsalikom, oregáno, rozmaring).

Nyáron pedig próbáljátok ki a tökmagolajat vaníliafagylalttal, különleges diós ízt kaptok!