fbpx

Medvehagyma SzezOn

Március közepétől a dunántúli erdőkben, így a Mecsekben is gyönyörű egybefüggő zöld mező borítja az erdő talaját, és egy kellemes fokhagymás illat lengi be a területet. Ez a növény nem más, mint a medvehagyma. Kiskoromban a családommal sokat túráztunk a mecseki erdőben, előtte édesanyám mindig csomagolt vajas kenyeret, hogy majd ha elfáradtunk és megpihenünk, a kenyér közé medvehagymát téve meguzsonnázunk. Tehát a nevével ellentétben nem csak a medvék fogyaszthatják. 🙂

A nevét onnan kapta, hogy a népi hiedelem szerint mikor a medve a téli álmából felébredt ezt a növényt látta meg először és fogyasztotta el, mely a maci gyomrára és bélrendszerére a hosszú téli alvás után jótékonyan hatott.

Kinézete (megjelenése) egy kissé fényes világoszöld, hosszúkás levél, íze, illata a fokhagymához hasonló, ám a fokhagymához képest sokkal értékesebb tulajdonságokkal rendelkezik. (Nem szabad összetéveszteni a gyöngyvirág levelével, hiszen az mérgező.)

Tavasszal fogyasztva igazi frissítő, tisztítja a gyomrot, a veséket, véralvadásgátló hatású, tehát csökkenti a trombózis kialakulásának kockázatát. Aki azonban véralvadásgátlót szed, annak oda kell figyelni az elfogyasztott mennyiségre, hiszen a benne lévő magas K-vitamin tartalom elnyomhatja a gyógyszer hatását. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet így véd a szív és érrendszeri betegségekkel szemben, valamint az Allicin vegyületének köszönhetően igazi természetes antibiotikum.

A hagymafélék idegrendszerre gyakorolt hatásuk révén – így a medvehagyma is – nyugtatóan hat, ezenkívül krónikus hasmenésre, de székrekedésre is egyaránt hatásos.  A medvehagymából készült bor az időseknek, akiknek elhurutosodás miatt légzési elégtelensége van, orvosság lehet. A krónikus köhögés esetén csökkenthető a légszomj, hiszen oldja a váladékot.

Körülbelül májusig a virágzásig szedhető az erre kijelölt helyeken, maximum 2 kg /fő/ nap mennyiségben.  Vigyázzunk, hogy csak a levelét szedjük le, a gyökerét ne tépjük ki, hiszen így előbb utóbb csökkeni fog az elérhető medvehagyma mennyisége.

Elkészítése igen sokrétű lehet, készíthetünk belőle főzeléket, levest, salátát, pestókat.

Egy jó pestót nem szükséges a boltban beszerezni, hiszen otthon is könnyedén elkészíthetjük házi változatát. Mutatok is nektek egyet!

Medvehagyma pesto receptje:

Hozzávalók:

  • Nagy csokor medvehagyma, kb. 15-20 dkg
  • 2-3 evőkanál napraforgó, vagy fenyő mag
  • bors
  • ízlés szerint petrezselyem
  • 1 dl olíva olaj
  • 5 dkg parmezán sajt

Elkészítés: A hozzávalókat turmixoljuk és üvegbe tesszük. Hűtőben akár 1-2 hónapig is eláll.

Felhasználható tészták ízesítésére, de grill zöldségek mellé is kínálhatjuk.